Klienci coraz częściej przychodzą do restauracji nie tylko po wyśmienite jedzenie, ale też wysokiej jakości kawę, która zyskała status równie ważnego doświadczenia restauracyjnego. W takiej sytuacji wybór dobrego ekspresu do kawy do restauracji staje się kluczowy dla osiągnięcia biznesowego sukcesu. Jak poznać, który ekspres będzie najlepszy? Oto kilka cech wartych uwagi.
Podsumowanie:
- Wybór odpowiedniego ekspresu do kawy do restauracji to decyzja, która może wpłynąć na zadowolenie klientów i tym samym sukces restauracji.
- Za kluczowe cechy dobrego ekspresu do kawy dla restauracji uznaje się: wydajność, jakość parzonej kawy, możliwość spieniania mleka, a także łatwość obsługi, jakość wykonania urządzenia i koszty jego użytkowania.
- W pierwszej kolejności należy ustalić, jaki rodzaj ekspresu do kawy do restauracji sprawdzi się najlepiej w danym lokalu: model automatyczny czy kolbowy.
Najważniejsze cechy dobrego ekspresu do kawy do restauracji
Rodzaj ekspresu
Ekspresy do kawy można podzielić na kilka kategorii: automatyczne, kolbowe i przelewowe. W środowisku restauracyjnym to urządzenia automatyczne i kolbowe cieszą się największa popularnością. „Automat” pozwala na szybkie przygotowanie kawy przy minimalnej pracy personelu i z gwarancją powtarzalności smaku oraz wyglądu napoju. Jest więc doskonałym rozwiązaniem w coffee barach, barach szybkiej obsługi, w strefach hotelowych, takich jak śniadania, lobby oraz strefy konferencyjne. Ekspresy kolbowe wymagają czaso- i energochłonnej obsługi baristycznej; z tego powodu są polecane głównie do wyspecjalizowanych kawiarni.
Wydajność
Ekspres do kawy do restauracji powinien być przystosowany do intensywnego użycia wynikającego z dużego ruchu w lokalu. W restauracji kawa przygotowywana jest wielokrotnie w ciągu dnia, a urządzenie działa bez przerwy przez kilka godzin. W związku z tym za ważny parametr uznaje się wydajność. To zdolność ekspresu do szybkiego zaparzenia kawy o powtarzalnym, równie dobrym smaku i aromacie. W opisie produktu znajdziesz ją w kilku miejscach: jako wyraźne wskazanie, ile porcji napoju dany ekspres może przygotować w ciągu doby (dla gastronomii to minimum 50 porcji) oraz jako maksymalny pobór mocy (im większy, tym urządzenie jest mocniejsze i wydajniejsze).
Jakość parzonej kawy
Klienci, którzy odwiedzają restaurację, oczekują doskonałego smaku – niezależnie od tego, czy zamawiają klasyczne espresso, czy cappuccino. Dlatego dobry ekspres do kawy do restauracji musi umożliwić jej przygotowanie, zapewniając idealną temperaturę i ciśnienie wody, a także możliwość regulacji kluczowych parametrów, dzięki której obsługa będzie mogła zaparzyć kawę dopasowaną do preferencji najbardziej wymagających gości.
System spieniania mleka
Dla wielu gości kawa mleczna, jak cappuccino czy latte, jest nieodłącznym elementem wizyty w restauracji. Dlatego ekspres do kawy do restauracji powinien być wyposażony w wydajny system spieniania mleka. Ten jest wbudowywany w wiele ekspresów automatycznych, dzięki czemu wystarczy zapewnić im dostęp do świeżego mleka, by za pomocą kilku przycisków zaparzyć kawę z idealną pianką.
Poza tym znaczenie ma również łatwość obsługi i konserwacji ekspresu, jakość wykonania urządzenia i jego trwałość, a także kosztowność codziennej eksploatacji (zużycie wody, zużycie energii). Wszystkie te cechy warto wziąć pod uwagę, chcąc wybrać możliwie najlepszy ekspres do kawy restauracyjny.